ikkunanpesu.com logo

Ammattilaisen ohjeet kodin ikkunanpesuun

Nainen pesee ikkunoita

Puhtaat ikkunat kirkastavat niin maiseman kuin mielen. Oikeilla välineillä ja kärsivällisyydellä ikkunanpesu onnistuu sinultakin. Lue ammattilaisen ohjeet ikkunanpesuun ja kokeile!

Milloin ikkunat kannattaa pestä?

Parhaat ajankohdat ikkunanpesuun ovat alkukeväällä, kesällä siitepölyajan jälkeen ja syksyllä. Lue lisää ikkunanpesun aikataulusta täältä.

Pese ikkunat mieluummin pilvisellä kuin aurinkoisella säällä. Auringossa pesuvesi kuivuu nopeasti kiinni ikkunaan. Myös liian tuulista säätä kannattaa välttää.

Oikeilla välineillä ikkunanpesu onnistuu – ohjeet ikkunanpesuun:

Tarvittavat välineet ikkunoiden pesuun löytyvät joka kodista:

 • ikkunanpesin tai rätti, mikrokuituliina tai sieni
 • pyyhkeitä
 • nukkaamaton liina tai talouspaperia
 • kuivain eli lasta
 • sanko

Tärkein väline on kuivain eli lasta. Siihen kannattaa panostaa, sillä vain laadukkaalla kuivaimella saa raidattoman lopputuloksen. Kumin on oltava teräväreunainen ja sileä. Pyöristynyt tai lommoinen kumi saa takuulla aikaan rantuja.

Parhaiten pesu onnistuu ikkunanpesimellä, mutta rätti, mikrokuituliina tai sieni käyvät yhtä hyvin. Pyyhettä tarvitaan kuivaimen eli lastan kuivaamiseen vetojen välissä. Tarkoitukseen sopii jokin vanha ja/tai kulahtanut pikkupyyhe. Lattioiden suojaamiseen tarvitaan isompi pyyhe. Nurkat ja reunat kuivataan nukkaamattomalla liinalla tai talouspaperilla.

Emme suosittele sanomalehden käyttämistä ikkunanpesussa, vaikka se perinteinen keino onkin. Painomuste voi tuhria ikkunan, kädet ja vaatteet. 

Astianpesuaine on pop

Kauppojen siivousosastolta löytyy erilaisia ikkunanpesuun tarkoitettuja pesuaineita. Niitä ei kuitenkaan tarvita, sillä tavallinen astianpesuaine toimii parhaiten. Sitä ammattilaisetkin käyttävät.

Tärkeintä on laittaa asitanpesuainetta pesuveteen tarpeeksi VÄHÄN. Muutama tippa riittää. Liika pesuaine jää ikkunan pintaan harmaaksi kalvoksi, ja ikkuna pitää pestä uudestaan.

Ikkunanpesun järjestys

 1. Vedä verhot syrjään ja puhdista kaihtimet joko pölyhuiskalla tai imurin harjasuulakkeella.
 2. Puhdista karmit ja ikkunanpuitteet pesuvedessä kostutetulla liinalla.
 3. Suojaa ikkunan alla oleva lattia tai huonekalu tarpeeksi isolla pyyhkeellä.
 4. Avaa ikkuna.
 5. Kastele pesin tai rätti sangossa ja purista liiat vedet pois.
 6. Aloita pesu uloimmasta ikkunasta. Pese ikkunan pinta pesimellä. Jos pinta on todella likainen, toista pesu.
 7. Vaihda pesin kuivaimeen. Vedä kuivaimella tasaisia vetoja reunasta reunaan joko pysty- tai vaakasuunnassa. Toimi nopeasti, ettei ikkuna ehdi kuivumaan. Kuivaa kuivain pyyhkeeseen jokaisen vedon jälkeen.
 8. Kuivaa nurkat, reunat ja ikkunalaudat nukkaamattomalla pyyhkeellä tai talouspaperilla. 
 9. Sulje ikkunat huolellisesti ja tarkasta samalla tiivisteiden kunto.

Yleisimmät virheet ikkunanpesussa ja ratkaisut niihin

Aina ikkunanpesu ei vain onnistu, vaan lopputulos on harmaa tai läikikäs. Tässä koottuna yleisimmät syyt pesujäljen epäonnistumiseen sekä ratkaisut näihin pulmiin:

Liian aurinkoinen, kuuma tai tuulinen sää. Pesuvesi kuivahtaa paahteessa tai kovassa tuulessa ja tuloksena on harmaa kalvo ikkunan pinnassa. Ratkaisu: pese ikkunat pilvisellä ilmalla.

Liikaa pesuainetta. Jos pesuveteen laittaa liikaa pesuainetta, se jää harmaaksi kalvoksi ikkunan pintaan. Ratkaisu: laita vain muutama tippa astianpesuainetta.

Liian märkä pesin. Pesuvesi valuu pitkin lattioita ja tekee urakasta vaikean. Ratkaisu: purista ylimääräiset vedet pesimestä sankoon.

Huono kuivain. Huonolaatuinen kuivain ja etenkin kumi saa aikaan rantuja. Ratkaisu: osta laadukas kuivain ja kumi tai vaihda kumi uuteen. Kumin on oltava teräväreunainen ja sileäpintainen.

Väärä kuivaustekniikka. Ikkunaan jää rantuja, jos kuivainta painaa liikaa, liian vähän tai väärässä kulmassa. Ratkaisu: opettele rauhassa oikea tekniikka.

Pari lisävinkkiä ikkunanpesun kanssa kamppaileville

Aina ei tarvitse pestä koko taloa tai kaikkia pintoja kerralla. Suurin osa liasta kertyy ulkopintoihin, joten jo niiden pesu kirkastaa maisemaa kummasti. Toiseksi eniten likaantuu sisäpinta. Välipinnat likaantuvat kaikista vähiten, sillä ne eivät ole kosketuksissa ulkoilman tai lähmätassujen kanssa. Ikkunanpesu-urakan voi myös jakaa useammalle päivälle, jos kerralla ei jaksa.

Mikäli käytät aikasi mieluummin johonkin mukavaan puuhaan, tilaa ammattilainen pesemään kotisi ikkunat. Kirkas maisema on vain parin klikkauksen päässä täällä!

Scroll to Top